Természetes Egyensúly Neked logó

Amit a hormonokról tudni érdemes

2022-01-03

Rengetegszer hallani a „hormon” kifejezést az egészséges életmóddal vagy a hatékony testformálással kapcsolatban.

De vajon tisztában vagy vele, hogy mik azok a hormonok? Vagy csak egy misztikus kis sejtecskének képzeled el a testen belül? Ideje megismerned őket!

A hormonok belső elválasztású mirigyek által termelt anyagok, amik az egész test működését szabályozzák. Olyanok, mint a postások, akik levelet visznek, de a hormonok információkat visznek egyik sejtből a másikba a vérkeringés segítségével. Ha elvégezték a munkát és már nincs rájuk szükség, akkor a bélrendszerbe és a májba kerülve lebomlanak és kiürülnek.

A hormonrendszer nagyon érzékeny, a legkisebb külső vagy belső változásra is képes reagálni, így könnyen kibillen az egyensúlyból. Mindez azért van, mert a testünk így próbál megvédeni minket. Azonban hosszú távon nem tudnak minden negatív hatást ellensúlyozni a hormontermelő mirigyek, így a hormonrendszer alkalmazkodóképessége véges.

A férfiak és a nők nem csak a nemi működésben különböznek, hanem a hormonrendszer tekintetében is, így az ideális életmód és táplálkozás sem feltétlenül egyforma a két nem esetén. A nők sajnos érzékenyebbek a hormonális változásokra és náluk a ciklus miatt folyamatos változásban is vannak az egyes hormonok.

A hormonok határozzák meg, hogy mennyi energiánk van, milyen a közérzetünk, a szellemi állapotunk, az anyagcserénk, milyen hatékonyan építünk izmot vagy égetünk zsírt vagy azt, hogy milyen mélyen alszunk és így milyen kipihenten (és mikor) ébredünk.

A testformálással kapcsolatos célok elérése érdekében sem hagyhatjuk figyelmen kívül a hormonrendszert, hiszen a sikerünk jelentősen függ attól, hogy az étrendünk és az életmódunk a hormonrendszer egyensúlyát támogatja-e vagy a hormontermelő mirigyek kimerülését. Ennek érdekében nem csak arra érdemes figyelni, hogy az alkalmazott módszereknek milyen hormonális hatásai vannak, hanem arra is, hogy honnan indulunk! Az lenne a legjobb, ha az életmódváltást mindig egy teljes körű laborvizsgálat előzné meg, amit később évente megismétlünk, hogy visszajelzést adjon, illetve még időben korrigálni tudjuk az esetleges egyensúlytalanságokat. Ugyanis a bevitt tápanyagokkal erre nagyon nagy mértékben lehet hatni!

Nem az akarterő az, amire támaszkodni kell, ha ellen akarunk állni a cukros édességeknek vagy a zsíros nasiknak, se akkor, ha próbáljuk rávenni magunkat, hogy kezdjünk el edzeni pihenés helyett! A hormonok azok, amik megnehezítik ezt!

Nincs olyan, hogy csak egyetlen egy hormonnal van gond, minden más teljesen rendben van, mert ezek dominó-szerűen húzzák magukkal a többit egy komplex és összefüggő rendszer részeként.

Számos olyan egészségügyi probléma van, aminek hormonális háttere lehet. Kezdve a migrénnel, a depresszión és a hajhulláson át, egészen a fáradékonyságig.

Az életmódváltás nem csak amiatt fontos, hogy sokáig éljünk vagy hogy vékonyak legyünk, hanem elsősorban amiatt, hogy a hormonrendszerünk is egyensúlyba kerüljön, ezáltal az élet minden területén a legjobbat tudjuk kihozni magunkból életerősen, jó kedvűen, tele energiával. Így a testformálással kapcsolatos célok megvalósítása is gyerekjátékká válik majd.

Mindig hangsúlyozom, hogy nem a tüneteket kellene kezelni, hanem az okokat megtalálni és azokon változtatni! A test jelzi, ha valami nincs rendben, így megéri hallgatni a jelzéseire és megtanulni értelmezni azokat!

Vedd vissza az irányítást a hormonjaid, az egészséged és az életed felett 🙂

Tudd meg te is, hogyan tudsz harmóniában élni a hormonjaiddal!

Várlak szeretettel tanácsadásomon!