Természetes Egyensúly Neked logó

Amit minden nőnek tudnia kell!

2022-10-02

Miért is rózsaszín a hónap színe?

Ebben a hónapban tartják a rózsaszín októbert azaz a mellrák elleni küzdelem hónapját, amelynek fő célja a rendszeres szűrővizsgálatok népszerűsítése és a korai diagnózis felállítás fontosságnak hangsúlyozása.

Nőként nagyon oda kell figyelnünk egészségünkre és testünk minden apró változására, jelére. A szervezet sokszor jóval előre jelez, de sokan nem figyelnek fel erre, vagy csak legyintenek rá. Sajnos ez sok esetben akár az életükbe is kerülhet.

 

Ezért most összegyűjtöttem, hogy milyen “óvintézkedéseket” tehetünk, a mellrák kialakulásának elkerülése érdekében.

Természetesen ebben is hatalmas szerepet tölt be többek között az Egészséges táplálkozás.

 

Kerüljük a feldolgozott zsírokat.

  • Ipari feldolgozásuk miatt, szervezetünk csak nagy anyagcsere terheléssel tudja ezeket feldolgozni. A jó hír viszont, hogy ezek könnyen elkerülhetőek mivel a gyártók kötelesek ezeknek a zsíroknak az arányát feltüntetni a csomagoláson.

 

Kerüljük a környezeti káros anyagokat

  • pszeudoösztrogéneket (a szervezetben ösztrogénhez hasonló hatást fejtenek ki)
  • az ösztrogén bomlástermékeit, amelyeket a naponta hormonális fogamzásgátlót szedő nők millióinak szervezete választ ki, ezek a hormonális maradványok visszakerülnek az ivóvízbe, ezért érdemes víztisztító berendezéssel szűrni a csapvizet
  • klórozott szénhidrogéneket melyeket nem csak a mezőgazdaságban használnak hanem előfordul folttisztítókban, favédő szerekben, ragasztókban, lakkokban, festékekben, klórral fehérített papírárukban (kávéfilter, papírpohár, tampon, vécépapír).
  • figyeljünk milyen dezodort használunk, mivel rengeteg dezodor parabént és benzoénsavat is tartalmaz, amelyek könnyen bejuthatnak a mell szövetbe a bőr alatt található nyirokereken keresztül. (Borotválkozás során apró sérülések keletkeznek a hónaljon, ami nagyban megkönnyíti ezeknek az anyagoknak a szervezetbe jutását) A felsoroltak rákkeltőek, károsítják az ivarsejtek örökítő anyagát, megterhelik a májat és károsítják a vesét.

 

Rossz ösztrogén kivezetésére fogyasszunk brokkolit, amelynek DIM és indol tartalma segíti eltávolítani a felesleges, „rossz” tipusú ösztrogént, amely többek között a mellrák, petefészekrák, mióma, endometriózis kialakulásáért felelős.

A DIM (Diindolylmethane – a keresztes virágú növények koncentrált kivonata) és az Indol3 karbinol enzimatikusan blokkolja azt az útvonalat, mely alapján az ösztron E1 a két veszélyes metabolittá bomlanak le.

Az ösztrogén metabolitok (anyagcseretermékek) gyors kiürülését a szervezetből fentieken kívül segíteni lehet Calcium-D-glucarate-tal is.

 

Ne feledkezzünk meg a májtámogatásról.

A máj úgy szabályozza az ösztrogént, hogy inaktiválja oxidációval és szulfáttal vagy glükuroniddal történő konjugációval. A konjugált ösztrogének többnyire a májjal, epével választódnak ki, kis mennyiségük pedig a vizelettel. Máj-epe támogatására természetes módon a keserű növények alkalmasak pl. articsóka, cikória, endívia.

 

Mozogjunk rendszeresen

A túlsúly is egy rizikó tényező, mivel többnyire ilyenkor a hasüregben gyülemlik fel a zsír, és ebben a zsírszövetben alakulnak át a hormon előanyagok ösztrogénné. A rendszeres mérsékelt testmozgás 35%-al csökkenti a mellrák kockázatát, mivel immunstimuláló hatása van. Biciklizzünk, sétáljunk bátran bármi ami testmozgással jár és lelkünket boldogsággal tölti fel.

 

 

Amennyiben segítségre van szüksége, szeretettel várom konzultáción.