Természetes Egyensúly Neked logó

MOVEMBER

2022-10-29

(mert a férfiakra is mi nők ügyelünk)

A tudatos prosztatavédelem hónapja!

A Movember nevű kampányt, ami többek között a prosztatavédelem, illetve általában véve a férfiegészség fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

De miért is olyan fontos ez a téma, hogy külön mozgalmat kell szentelni neki? És milyen tudatos lépésekkel lehet megelőzni az egyik legérzékenyebb férfiszerv, a prosztata betegségeit?

 

Egy hónapig borotva nélkül – azaz mi is az a Movember?

A Movember egy világszerte megrendezésre kerülő kampány, melynek keretében a férfiak egy teljes hónapra félreteszik a borotvát és megnövesztik a bajszukat. Az elnevezés maga egy mozaikszó: az angol moustache (bajusz) és november szavakból áll össze. Az ötletes nemzetközi kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő komoly problémákra, elsősorban a prosztataproblémákra, és azok megelőzésére.

A Movember ötlete egy csapat ausztrál férfi fejéből pattant ki 1999-ben, majd 2004-ben vált hivatalosan is mozgalommá, amikor Melbourne-ben megalakult a Movember Alapítvány nevű jótékonysági szervezet. Magyarországon 2009-ben indult el a kezdeményezés, ami mostanra már az ország egyik legismertebb prevenciós kampányává nőtte ki magát. Ha érdekelnek bővebb információk a hazai Movember-ről, látogass el a www.mentsmanust.hu oldalra!

 

 

Miért olyan fontos a prosztatavédelemre felhívni a figyelmet?

A prosztata problémák jelentik a leggyorsabban növekvő egészségügyi problémát a nyugati, fejlett országok férfi lakosságának körében és sajnos a tendencia csak egyre rosszabb.

 

A prosztata három leggyakoribb megbetegedése:

 • Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH)
 • Prosztatagyulladás (prostatitis)
 • Prosztatarák

 

Magyarországon évente megközelítőleg 400 ezer férfi szorul kezelésre prosztatamegnagyobbodás miatt és ami ennél is elszomorítóbb, hogy a prosztatarák évi 1400-1500 férfi halálát okozza. Sajnos a statisztikákat jelentősen rontja az, hogy a nőkkel ellentétben a férfiak hajlamosak félvállról fenni az egészségmegőrzést: az utolsó pillanatig várnak, mire ellátogatnak az orvoshoz, általában csak akkor, amikor már egészen súlyos bajok vannak.

A prosztatagyulladás az 50 év alatti férfiakat leggyakrabban érintő urológiai betegség, míg a prosztatamegnagyobbodás a 40-50 éves férfiak ötödénél, 50 év felett minden második férfinál, 80 év felett pedig majdnem mindenkinél előfordul.

A prosztatarák elsősorban idősebbek betegsége, de 40 éves kor után bármikor bárkinél megjelenhet – a jó hír, hogy az időben felismert betegség 90 százalék körüli sikerrel gyógyítható. Lassan fejlődő rákfajta, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy gyorsabban fejlődik fiatal férfiakban. A 65 fölötti korosztálynál a prosztata tumor duplázódási ideje általában 5 évre tehető. Ha ezt összehasonlítjuk a nőknél jelentkező mellrák tumorral, amely általában 3-4 hónap, akkor láthatjuk a hatalmas különbséget. Fontos tudni, hogy ha a prosztata rákot nem kezeljük, képes átterjedni a csontokra.

A normális sejtek rákos sejtekké alakulásának az oka egy és ugyanaz mind a „női” mell, petefészek vagy méhnyak rák esetében, mind pedig a prosztata rák esetében.

Ezen szervek szövetében, a rák kezdemény (kóros proliferáció) kialakulásának az oka elsősorban az ösztrogén dominancia, melynél egész pontosan a xeno-ösztrogén hatásokra kell helyeznünk a hangsúlyt.

 

Hormonális változások a férfiaknál a kor előrehaladtával

A férfiakban a korral az ösztrogén szint lassan, de folyamatosan emelkedik, míg a progeszteron és tesztoszteron szintjük sajnos fokozatosan csökken. Azaz, a kor előrehaladtával ösztrogén dominancia alakulhat ki, ugyanis a fejlett, iparosodott országokban komoly xeno-ösztrogén veszély fenyeget.

Egy egészséges férfit a tesztoszteron szintje védi meg a xeno-ösztrogénektől! Amint a tesztoszteron szint elkezd csökkenni (Tesztoszteron-DHT), a xeno-ösztrogének úgy képesek teret hódítani maguknak a férfi szervezetében.

Az egyértelmű és félreérthetetlen jele a férfiakban kialakuló ösztrogén dominanciának, a kóros mell növekedés, azaz a gynecomastia. Ha ezt tapasztaljuk, egyértelműen alacsony a férfi progeszteron és tesztoszteron szintje és ennek köszönhetően képes kívülről bejutni és teret hódítani a xeno-ösztrogén (ösztrogént mimikáló vegyületek).

Nagyon régóta tudjuk, hogy a prosztata az ösztradiol, a progeszteron és a tesztoszteron befolyása alatt áll és azt is, hogy a kor előrehaladtával csökken a férfiak progeszteron és tesztoszteron szintje.

Viszont, ha ebben az állapotban valamiért az ösztradiol szintje nem csökken, hanem stagnál vagy esetleg még növekszik is (külső hatásra), akkor bizony ez a férfi ösztrogén dominanciában szenved.

És mindennemű kutatás ezen a téren teljes egyetértésben azt igazolja, hogy az ösztradiol előidézője, okozója a nemi rákoknak!

 

Túlsúly

A túlsúly egy újabb faktor, mivel a zsírsejtek képesek ösztrogént termelni, amely utána előidézi a prosztata problémáját. Az egészséges férfi szervezetében a tesztoszteron gondoskodik a megfelelő anyagcseréről, az izomzat fejlődéséért és a csontozat épségéért.

Amikor az anyagcsere olyan szinten lassul le, hogy az adott férfi komoly túlsúlyra tesz szert ok nélkül, hormonális egyensúlytalanságra kell gyanakodnunk. Itt egy ördögi kör kezdődhet el, mert minél több ösztrogén, annál több zsír, majd minél több zsír, annál több ösztrogén!

Általában akkor kapjuk fel a fejünket, amikor már ún. mellek figyelhetőek meg a férfin, amely már igencsak egyértelmű jele az ösztrogén dominanciának.

A középkorú férfiak nincsenek védve az ösztrogén dominanciától, hiszen csökkent tesztoszteron szintjük lehetővé teszi, hogy a xeno-ösztrogének bejussanak és irányítsanak a szervezetükben. Ez a kialakult állapot náluk általában olyan tüneteket okoz, mint a kóros súlygyarapodás, a normálisnál nagyobb „mellek”, epehólyag problémák, idegesség és alvászavarok, prosztata megnagyobbodás, amely pedig vizelési rendellenességhez vezet.

 

Csontritkulás

A progeszteron segít a férfiaknál a csontritkulással szemben, hiszen aktivizálja az oszteo-blasztokat (csontépítő sejtek) a férfiak szervezetében, csak úgy, mint a nőknél, amely el fogja végezni az új csontszövet létrehozását.

Hormonális egyensúlytalanságról árulkodó tünetek férfiaknál

 • Letargia, csökkent energia
 • Csökkent nemi vágy (alacsony libidó)
 • Erekciós problémák
 • Izom, illetve ízület gyengeség és fájdalom
 • Ingerlékenység
 • Here ciszták, here rák
 • Alvászavar
 • Depresszió
 • Csontritkulás (prosztata műtét után is)
 • Prosztata megnagyobbodás
 • Prosztata rák
 • Hajhullás, hajminőség változás
 • “Mellek” kialakulása
 • Testszőrzet csökkenés (nemi tájékon is)
 • Nemi szerv méretcsökkenés vagy sorvadás
 • Terméketlenség (sperma kvalitás problémák)
 • Impotencia (nincs kielégítő erekció)

 

Mellékhatás-mentes természetes megoldás a férfiak hormonális egyensúlya érdekében

A cikk első feléből már sejthető, hogy a progeszteron segíti a hormonális egyensúlyt férfiaknál is. Sok férfi azonban nem akar segítséget kapni, mert vagy nem kíván szembenézni a problémájával vagy netán azt hiszi, hogy a progeszteron pótlás elnőiesítő hatásokat hozhat magával. Ez az elképzelés azonban NEM IGAZ! Hiszen az elsőszámú női nemi hormon az ÖSZTROGÉN, azaz csupán az ösztrogén felelős a külső nemi jegyek kialakulásáért!

Ismételten hangsúlyozom: a csökkent tesztoszteron szint már csak egy OKOZAT, maga az OK a progeszteron hiánya, mely képes lenne megakadályozni a “jó” tesztoszteron “rossz” dihidrotesztoszteronná való átalakulását. Márpedig ha a tesztoszteron nem alakul át, akkor a xeno-ösztrogének sem képesek bejutni és rombolást okozni a férfiak szervezetében.

Így a hormonegyensúly terepeuta a valódi megoldást abban látja, hogy szinten tartja a férfi egészséges progeszteron szintjét természetes módszerekkel, ezzel megelőzve a tesztoszteron átalakulását, ami egy sor nem kívánatos tünethez és állapothoz vezetne.

Mert így meg lehet előzni egy komoly betegséget, nem pedig a már kialakult betegséget igyekszünk bármi áron felületileg kezelni…

 

Mi a megoldás?

A kétségbeesett tesztoszteron pótlás nem megoldás, mert a tesztoszteron ösztradiollá vagy újra DHT-vá (dihidrotesztoszteronná) alakulhat (lásd ábra), amely ödémát, prosztata megnagyobbodást, nemiszerv sorvadást, alacsony libidót és rákot is okozhat.

A valódi megoldás abban rejlik, hogy nem engedjük, hogy a meglévő tesztoszteron szint lecsökkenjen, azaz átalakuljon DHT-vá. Megtámogatjuk Progeszteronnal és DHEA-val, de nem mindegy, hogyan…

Ezért a megoldás az, ha alacsony dózisú, gyógynövényből előállított, természet-azonos (Men’s Cream) progeszteron pótlással meggátoljuk a tesztoszteron DHT-vá alakulását,amely egyébként képes volna a prosztata sejtek kórós burjánzását előidézni, vagy más problémákat okozni, melyeket korábban felsoroltunk (köztük a sperma minőségi és mennyiségi problémákkal).

 

 

Progeszteron

A progeszteron a természetes 5-alpha reduktáz gátló (az 5-alfa reduktáz az az enzim, mely a tesztoszteront DHT-vá alakítja a férfi szervezetben). Természetes, azaz maga a szervezet is ezzel oldja meg a problémát!

Viszont a korral járó progeszteron szint csökkenés hozzájárul ahhoz, hogy egyre több tesztoszteron tud DHT-vá alakulni.

Ezért a megoldás az, ha alacsony dózisú természetes (gyógynövényes) progeszteron pótlással meggátoljuk a tesztoszteron DHT-vá alakulását, amely egyébként képes volna a prosztata sejtek kórós burjánzását előidézni, vagy más problémákat okozni, melyeket előzőekben felsoroltam (köztük a sperma minőségi és mennyiségi problémákkal).

Dhea

A férfiak hormonális gondjai (mellékvese fáradtság, magas DHT, meddőség, andropauza, prosztata megnagyobbodás, stb.) esetén tesztoszteron szintjük alacsony.
A férfiak DHEA-ból szoktak tesztoszteront konvertálni, azaz előállítani (Dhea->Androsztendion->Tesztoszteron).

 

DHEA

 

A DHEA-nak, mint minden szteroidnak, az emésztőrendszeren keresztüli hasznosulása maximum 20-30%-os, tehát ezt is sokkal (min. 60%-kal) hatékonyabb bőrön keresztül bevinni, akár a progeszteront. Fontos megemlíteni, hogy DHEA pótlásnál mindig van arra esély, hogy a tesztoszteron tovább fog konvertálódni ösztradiollá.

 

DHEA

 

Ezt pedig semmiképpen sem szeretnénk egy férfi szervezetben, ezért fontos mindig egy olyan anyag bevitele is a DHEA-val együtt, amely természetes aromatáz enzim-gátló. A chrysin egy ilyen, a természetben is előforduló izoflavon, mely megakadályozza a tesztoszteron ösztrogénné alakulását azáltal, hogy blokkolja az aromatáz enzimet.

A DHEA további előnye, hogy a mellékvese funkciót támogatja. Ez a hormontermelő mirigy felel a stressz-válaszért és a gyulladásokra adott válaszért. A férfiak hormonális problémái is a legtöbb esetben a stresszből fakadnak, azaz egy csökkent mellékvese funkció áll a háttérben. Ez pedig azt jelenti, hogy se a progeszteronból, se a DHEA-ból (majd az abból átalakuló tesztoszteronból) nem lesz elég, így ezek pótlásával a férfi nemcsak a férfias problémáitól szabadulhat meg, de a stressztől terhelt mellékveséjét is támogathatja, csökkentve így a stressz alapú civilizációs megbetegedések esélyét is.