Természetes Egyensúly Neked logó

Minden, amit a PCOS-ről tudni kell

2022-12-04

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a reproduktív korú nők 8-13%-át érinti.

A legtöbb kliensem, akinél PCOS-t diagnosztizálnak (vagy PCOS-t gyanítanak), nagyon keveset tud arról, hogy valójában mi is ez, vagy hogy milyen hatással lehet az egészségére. Eltekintve az általuk tapasztalt nyilvánvaló tünetektől – rendszertelen menstruáció, akne, meddőség, súlygyarapodás vagy fogyási nehézségek, nem kívánt szőrnövekedés, alopecia (hajhullás a fejbőrön).

Míg a PCOS a leggyakoribb endokrin (hormonális) állapot világszerte, a legtöbb orvos nem a kiváltó okot kezeli hanem általában 3 választási lehetőséget ad páciensének – a metformint, az orális fogamzásgátló tablettát, vagy „jöjjön vissza, ha teherbe akar esni ” – amelyek csak a tüneti kezelések PCOS-re. 

A PCOS-re nincs gyógymód, de lehetséges a PCOS tüneteinek visszafordítása, így többé nem ez irányítja az életed.

 

Ebben a cikkben mindent megosztok Veled, amit a PCOS-ről tudnod kell, hogy jobban megértsd tested. Mert a tudás hatalom. A tudás birtokában pedig lépéseket tehetsz életed megváltoztatása érdekében.

 

Mi az a PCOS?

A PCOS nem csak a petefészket érinti, hanem egy szisztémás anyagcsere-, endokrin- és gyulladásos hormonális egyensúlyhiány, amelyben genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők játszanak szerepet. A PCOS-es nőkben túl sok androgén hormon van, ami a PCOS tüneteit okozza. A PCOS-es nők 70-80%-ának magas az inzulin- vagy inzulinrezisztenciája is, ami súlygyarapodást és fogyási nehézségeket okozhat. A PCOS hormonális egyensúlyhiánya meddőséghez vezethet, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

táplálkozási és életmód-stratégiák azonban helyreállíthatják a hormonok egyensúlyát, hogy ne csak visszafordítsák a PCOS-tüneteket  és csökkentsék a krónikus betegségek kockázatát, hanem támogatják a rendszeres, egészséges menstruációs ciklust és az ovulációt is, hogy teherbe eshess, és egészséges terhesség során egészséges babád szülessen.

 

A PCOS minden nőnél másként jelenik meg. Tudtad, hogy a pcos-nak  4 „típusa” van, amelyek segítenek megérteni és kezelni a kiváltó okokat.

 

Mik a PCOS tünetei?
 • Szabálytalan vagy ritka menstruációs ciklus (>35 nap). Az időszakok is lehetnek rövidebbek vagy hosszabbak.
 • Súlygyarapodás és fogyási nehézségek
 • Akne és hormonális bőrkiütések
 • A haj sötétedése és a nem kívánt szőrnövekedés
 • Alopecia (hajhullás a fejtetőn)
 • Fibrómák, bőrkinövések
 • Acanthosis Nigricans (olyan bőrelváltozás, mely főként a hajlatokban, például a hónaljban, a mell alatt, a lágyékban, illetve a nyakon jelentkezik. A betegség tünete a bőr besötétedése és furcsa, „bársonyos” tapintásúvá válása.)
 • Fáradtság
 • Teherbeesési nehézségek
 • Terhességi szövődmények, beleértve a terhességi cukorbetegség fokozott kockázatát
 • Szorongás, depresszió, hangulatváltozások
 • Alacsony stressztűrés
 • Alvási nehézség / álmatlanság

 

Hogyan diagnosztizálják hivatalosan a PCOS-t

Az orvosnak hivatalosan meg kell határoznia a PCOS-t (a háziorvos endokrinológushoz utalhat, vagy a vizsgálatokat követően akár maga is diagnosztizálhatja).

A diagnózis a következő 3 közül legalább 2 jelenlétén alapul (ezt Rotterdami kritériumoknak nevezik):

 1. Hiperandrogenizmus : az androgén hormonok (tesztoszteron, DHEA-k, androszteron vagy ezek kombinációja) túlzott szintje, amelyet vérvizsgálattal vagy az androgén túlzott mértékű tüneteivel (akne, arcszőrzet vagy alopecia) azonosítanak.
 2. Oligomenorrhoea: 35 napnál hosszabb rendszertelen menstruációs ciklus, esetenként hónapokig vagy évekig nincs menstruáció (a hipotalamusz amenorrhoea vagy más okok itt kizárandók).
 3. Policisztás petefészek : ultrahanggal diagnosztizálják. Ez lehet egy vagy mindkét petefészek 12 vagy több tüszővel.

A PCOS nem egyenlő a petefészek cisztákkal. Valójában az elnevezés félrevezető – a petefészkeben nem „ciszták”, hanem felesleges tüszők vannak, amelyek a hormonális egyensúlyhiány miatt nem értek meg. 

 

 

További vizsgálatok PCOS-re

Számos más teszt (vérvétel) is elvégezhető (és véleményem szerint kell is):

 1. Zárjuk ki a rendszertelen menstruáció és a tünetek egyéb okait (gyakran látok hypothalamus amenorrhoeát, pajzsmirigy-betegségeket, például Hashimoto-kórt és endometriózist a PCOS mellett);
 2. Ismerd meg a PCOS mögöttes okait, hogy hatékonyan kezelhessük azokat a PCOS-tünetek visszafordítása érdekében.

 

Ezek a vérvételek a következőket tartalmazzák:

 • 3 pontos terheléses glükóz (cukor) és inzulin ( IR – inzulinrezisztencia megállapítására – ami a PCOS nők 70-80%-ának van)
 • FSH:LH arány (a menstruációs ciklus 2-3. napján) – ideális esetben ennek 1:1 aránynak kell lennie, de a legtöbb PCOS nőnek magasabb az LH, ami növeli az androgéntermelést a petefészekben
 • ösztrogén (a menstruációs ciklus 2-3. napján  ) – A PCOS-es nőknél gyakran magas vagy alacsony az ösztrogénszint
 • progeszteron (7 nappal ovuláció után. 28napos ciklus esetén ez a 21.napra esik)
 • szabad és teljes tesztoszteron, DHEA-S, androszteron (androgén hormonok) – ha tudjuk, hogy mely androgénszintek magasak, az segít megértenünk, hogy a petefészkekben (amelyet gyakran a magas inzulinszint hatására) vagy a mellékvesékben (stressz hatására) termelődnek-e a felesleges androgének. Így lehet kezelni a kiváltó okokat
 • Szexuális hormont kötő globulin (SHBG) – ez megköti a felesleges hormonokat, így ha ez alacsony, a felesleges hormonok szabadon vándorolnak a szervezetben, és több tünetet okoznak.
 • Prolaktin – a magas prolaktin tünetei hasonlóak a PCOS tüneteihez
 • Pajzsmirigy panel (TSH, T4, T3, fordított T3, TPO Ab, Tg Ab)

 

 

Hogyan kezeljük a PCOS-t

A PCOS miatt lehangoltnak és stresszesnek érezheted magad. Akár azt is érezheted, hogy a tested ellened dolgozik. A táplálkozási és életmódbeli stratégiák azonban a PCOS első vonalbeli kezelését jelentik. Még a kis vagy szerény változtatások is segíthetnek csökkenteni az androgének és az inzulin szintjét, helyreállítani a hormonegyensúlyt és az ovulációt, hogy visszafordítsák a PCOS tüneteit. Tehát nem kell úgy érezned, hogy a PCOS uralja az életed.

 

A PCOS-sel kapcsolatos tanácsokért és támogatásért, amire szükséged van a PCOS kezeléséhez és visszafordításához keress bizalommal tanácsadásaimon.