Természetes Egyensúly Neked logó

A PCOS 4 típusa

2023-01-04

és hogyan lehet tudni, hogy melyik van nekem

Az egyik első lépés a PCOS tisztázásának és ellenőrzésének megszerzéséhez, hogy megtaláljuk és kezeljük a tünetek kiváltó okát.

Sok PCOS-s nő fordul hozzám, mondván, hogy teljesen levertnek és összezavarodottnak érezik magukat, és minden (félre)információval rendelkeznek, és fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek hozzá a tüneteik „kezeléséhez”.

 

A PCOS MEGÉRTÉSE

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb hormonális állapot, amely a reproduktív korú nők 6-21%-át érinti világszerte (tehát nőként, nem vagy ezzel egyedül!).

A PCOS hatással lehet a hormonokra, a termékenységre, a bőrre, a szív- és érrendszeri egészségre és az anyagcserére. Ezért nevezik a PCOS-t szindrómának, nem pedig betegségnek, mivel minden nőnél egy kicsit másképp jelenik meg. Tudtad, hogy a PCOS-nek 4 fő „típusa” van, és hogy minden PCOS-ben szenvedő nő másképp éli meg?

 

A PCOS megnöveli a következők kockázatát:

  • inzulinrezisztencia
  • 2-es típusú cukorbetegség és terhességi cukorbetegség (terhesség alatt)
  • zsirmáj
  • magas koleszterin
  • szív-és érrendszeri betegségek

 

A jó hír az, hogy csökkenthetjük ezeket a kockázatokat, és potenciálisan visszafordíthatjuk a PCOS tüneteit táplálkozással és életmóddal, és boldog, egészséges életet élhetünk!

A PCOS diagnosztizálásához az alábbi 3 kritérium közül legalább kettőnek meg kell felelnie:

  • Késleltetett ovuláció vagy menstruációs ciklus (azaz rendszertelen menstruációs ciklusok vagy 35 napos vagy hosszabb menstruációs ciklusok)
  • Hiperandrogenizmus (azaz magas androgénszint – DHEAS, tesztoszteron, androszteron)
  • Policisztás petefészkek ultrahangon

 
Mit értünk azalatt, hogy a PCOS-nek négy különböző „fenotípusa” van.
ITT A 4 PCOS-TÍPUS GYORS ÁTTEKINTÉSE (LEHET NÁLAD EGY PCOS-TÍPUS VAGY LEHET TÖBB IS):

 

1. Inzulinrezisztens PCOS
A magas inzulin és leptin (éhséghormon) rontja az ovulációt, és felszólítja a petefészket, hogy több tesztoszteront termeljenek. Tünetei közé tartozhat a magas inzulin- és/vagy vércukorszint, súlygyarapodás vagy fogyási nehézség, fáradtság, cukor- és szénhidrátéhség, ingerlékenység vagy remegő érzés, ha nem eszik rendszeresen. A vércukorszint kiegyensúlyozása kulcsfontosságú az ilyen típusú PCOS esetén.
 
2. Gyulladásos PCOS
A szervezetben fellépő gyulladás (amelyet stressz, környezeti mérgek, bélműködési zavarok és gyulladást okozó élelmiszerek okoznak) rontja az ovulációt és megzavarja a hormonális jelátvitelt, ami magas androgénszintet okoz. Tünetei lehetnek emésztési problémák, fáradtság, fejfájás, ízületi fájdalom, bőrbetegségek és/vagy pattanások, valamint ételintolerancia. A gyulladás csökkentése kulcsfontosságú ennél a PCOS-típusnál.
 
3. Mellékvese PCOS
Ennek oka a (fizikai, környezeti, érzelmi) stresszhatásokra adott rendkívül érzékeny válasz, aminek következtében a mellékvesék DHEA-t termelnek, egy másik típusú androgént, amely rontja az ovulációt és megzavarja a hormonális egyensúlyt. Könnyen stresszesnek, szorongónak, depressziósnak érezheted magad, fáradtnak és/vagy „fáradtnak, de idegesnek” érezheted magad, nehezen térhetsz magadhoz az edzés után, súlygyarapodást tapasztalhatsz hasi tájékon, és a menstruációs ciklusod is megváltozik, ha stresszesebb vagy. A táplálkozás és az életmód megreformálása a test stresszválaszának csökkentésére kulcsfontosságú az ilyen típusú PCOS esetében.
 
4. Post pill PCOS
Ez az orális fogamzásgátló tabletta (OCP) abbahagyása után fordulhat elő, amely átmenetileg magas androgénszintet okoz. A többi PCOS-típushoz hasonlóan a magas androgénszint rontja az ovulációt, ami a PCOS tüneteit okozza. A szervezet megpróbálja újra egyensúlyba hozni természetes hormonjait, de a tabletta okozta tápanyag-kiürüléssel is küzd. A táplálkozás nagy szerepet játszik abban, hogy átsegítsd szervezeted ezen a fázison.

 


HOGYAN SEGÍTHETEK PCOS UTADON?

Noha számos bizonyítékon alapuló kezelési lehetőség létezik a PCOS-es nők számára, nincs mindenkire egységes megoldás. Ezért vagyok olyan elkötelezett, hogy segítsek a hozzád hasonló embereknek a PCOS-sal kapcsolatos egyedi megközelítésemmel azáltal, hogy kezelem a kiváltó okokat, és irányítom őket, hogy megértsd: A tested egyedi, olyan napi szokásokat kell kialakítanod a tüneteid visszafordítása és a hormonjaid kiegyensúlyozása érdekében táplálkozásoddal valamint egy támogató életmód kialakításával a hosszú távú siker érdekében, hogy boldogulhass és elérd a kívánt célt!

Ha bizonytalannak érzed magad, és szeretnéd megtudni Hogyan segíthetek a táplálkozással és életmóddal tisztában lenni PCOS-od felett, várlak szeretettel tanácsadásomon.