Természetes Egyensúly Neked logó

Ételintolerancia

időpontfoglalás

Mit érdemes tudni az ételintoleranciáról, annak okairól és tüneteiről?

Az ételintolerancia kialakulásának alapvető elindítója az enzimhiány, amit tüneti szinten a puffadás és a székrekedés is jelezhet, ha hiányozik a szervezetből. Az emésztőszervrendszer a bevitt élelmiszereket mikro- és makrotápanyagokra bontja, melyek azután felszívódhatnak a szervezetben. Ehhez a folyamathoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű emésztőenzim, egyes enzimek a fehérjéket, mások a keményítőt vagy a zsírokat bontják le. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és így nem képes az emésztőrendszerben felszívódni. Az emésztetlen táplálék folyadék és só felszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok nagyfokú gázképződés közben bontják le azt.

Ez a folyamat puffadást és hasi görcsöket okozhat. A puffadás, a hasi görcsök, az étkezések utáni erős hasfeszülés és a fokozott bélgáz termelődés jelzi a bajt legelőször, de a baktériumegyensúly felborulása miatt székrekedés vagy hasmenés is tünetként léphet fel.

Az emésztőenzimek speciális étrend-kiegészítő készítményekkel jól pótolhatók. A szervezetünkben található enzimek szintje egy egyszerű, párperces vérvizsgálattal kideríthető, ezért gyakran jelentkező puffadás vagy fájdalom esetén érdemes első körben egy rutin laborvizsgálatot elvégezni, ami segíthet akár a háttérben álló zavar azonosítására. Az enzimhiány hátterében enyhébb emésztési zavarok és súlyosabb problémák is állhatnak, köztük például az irritábilis bél szindróma, az epeműködés zavara, az élelmiszer-érzékenység, a gyomorsavhiány, a Candida-fertőzés vagy a Crohn-betegség.

Az enzimhiány mellett további terhelést jelentenek az emésztőrendszerünk számára a gyógyszerek és tartósítószerek, amelyeket sokak szervezete nehezebben tud semlegesíteni vagy erősebb reakciókat váltanak ki az emésztési folyamat során. Ezek közé tartozik pl. a szalicilátok, szulfitok és a hisztamin, ami például hisztamin intoleranciához vezethet.

Az ételintolerancia okozói bizonyos élelmiszerek is lehetnek?

Számos élelmiszer tartalmaz olyan természetesen előforduló toxikus komponenseket, amelyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.

Ez a folyamat puffadást és hasi görcsöket okozhat. A puffadás, a hasi görcsök, az étkezések utáni erős hasfeszülés és a fokozott bélgáz termelődés jelzi a bajt legelőször, de a baktériumegyensúly felborulása miatt székrekedés vagy hasmenés is tünetként léphet fel.

Ha visszatérő puffadást tapasztalunk lehet, hogy nem ettünk nehezen emészthető ételt, de olyat biztosan, amire érzékenyek vagyunk. Ez azt jelenti, hogy számunkra okozhat problémát például akár a gabonák, a burgonya, vagy bármi, amire soha nem gondolnánk. Gyakorlatilag bármilyen étel okozhatja a puffadást és hasfájást, amit nem tud a szervezetünk lebontani megfelelően. Vannak átmenetileg fellépő ételintoleranciák és olyan ételintolerancia is, ami tartósan fennáll és ellene sajnos nem tehetünk, ilyen például laktózérzékenység vagy a cöliákia. Ezeket érdemes kivizsgáltatni.

Mi történik az emésztőrendszerünkben az ételintolerancia hatására?

Tartós irritáció hatására a bélrendszer sérül, elvékonyodik, kilyukad, így emésztetlen vagy félig emésztett fehérjék jutnak át rajta. Ezek ellen a szervezet IgG antitesteket kezd termelni, de végül az antitestek összekapcsolódnak a fehérjékkel és gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetben, akár a tápcsatornában is. A jó hír az, hogy néhány hónapos diétával és a bélrendszer regenerálásával helyrehozható minden.

Ne feledjük azonban, hogy a legfontosabb az életmód megváltoztatása!

Az emberi test, azaz a szervezetünk mozgásra lett tervezve. A folyamatos ülő vagy álló munka, az autózás, majd az esti nasizás a tv előtt sajnos mind a testünk ellenségei. Hiszen nem csak az izmainknak, hanem a bélrendszernek is szüksége van napi mozgásra.

Nagyon fontos az is, hogy minél kevesebb mesterséges adalékanyagot vigyünk be a szervezetünkbe, sokat kell friss levegőn tartózkodni és érdemes változatosan étkezni. Az ételintoleranciát ugyanis nem közvetlenül az ételek okozzák, hanem az, hogy az emésztőrendszerünk megsérült. Azt pedig elsősorban a nem megfelelő táplálkozásunk, az életmódunk, a szennyezett környezetünk, a vegyi anyagok és egyes gyógyszerek okozzák!

És végül ne feledkezzünk meg a kellő mennyiségű folyadékról sem, a legjobb a tiszta víz. Néhány növény puffadásgátló hatása is segíthet a panaszok enyhítésében, mint például a kömény, az édeskömény, az ánizs és a kamilla.

A témáról a jövőben még további hasznos információkat olvashatsz weboldalamon. Iratkozz fel hírlevelemre, hogy elsők között értesülj a friss tartalmakról, érdekességekről, hasznos információkról!