Természetes Egyensúly Neked logó

Hormontípusok, testalkatok

Tudtad, hogy az elhízásodért nem csak a túlzott kalóriabevitel felelős, hanem nagyrészt a hormonrendszered befolyásolja ezt?

Minden embernek, így Neked is van egy genetikailag öröklött domináns hormonszerved, amit ha bizonyos élelmiszerekkel ingerelsz, vagyis feleslegesen aktívabb működésre késztetsz, akkor lelassul az anyagcseréd és a bevitt „üzemanyag” nem energiává alakul át, hanem lerakódást eredményez olyan testrészeiden, ahol leginkább nem szeretnél.

A tudomány jelen állása szerint 4 olyan hormonmirigyünk van, amelyekről megfigyelték, hogy bizonyos élelmiszerek hatására túlműködést produkálnak. Az is tudományos kutatás eredménye, hogy minden ember örököl egy domináns hormonmirigy típust, amely befolyásolja a testalkatát és a hízásra, betegségekre való hajlamát.

Agyalapi típus jellemzői:

  • gyermekiek, mind arcra, mind testfelépítésre
  • testük nem túl izmos, inkább puha
  • fejük a testükhöz képest nagy, kezük, lábuk kisebb
  • egész testükön egyenletesen rakódik le a súlyfelesleg „babaháj”

Amitől híznak: összes állati eredetű tej, tejtermék, mint pl. sajtok, tejszín, joghurt, túró stb.; cukor; fehér liszt és késztermékei (pékáruk, tészták); édesség; alkohol; koffein, mint pl. kávé, kóla, guarana, zöld és fekete tea, energiaitalok, zsírégetők

Mellékvese típus jellemzői:

  • általában erős, zömök testalkatú emberek, akik akkor is erősek és izmosak, ha semmit nem sportolnak
  • csontozatuk is erős, így sosem lesznek nádszál vékonyak
  • inkább előre és a hátukra híznak, és kidomborodó pocak jellemezheti őket
  • széles váll és csípő

Amitől híznak: vörös (purinban gazdag) húsok, mint a marha, sertés, bárány, vadak; sós, illetve sóval tartósított élelmiszerek, pl. kolbász, szalámi, felvágottak; zsíros állati tejtermékek pl. vaj, fagylalt, tejcsokoládé, tejszín; alkoholok, pl. bonbon, tömény italok stb.

Pajzsmirigy típus jellemzői:

  • vékony csontú, karcsú emberek
  • jellemzően a test közepére (derék alatt és felett, „úszógumiszerűen”), valamint a combokra híznak
  • hosszúkás ujjaik vannak

Amitől híznak: cukor; fehér liszt és késztermékei pl. pékáruk, tészták; édesség; alkohol; koffein, mint pl. kávé, kóla, guarana, zöld és fekete tea, energiaitalok, zsírégetők; gyümölcs, gyümölcslevek, gyümölcstea, méz, lekvárok, befőttek

Petefészek típus:

(értelemszerűen ide csak nők tartozhatnak)

  • gömbölyded formájúak, kerek csípőjük van
  • elsősorban csípőtájékra, fenékre híznak, keskeny váll („körte forma”)
  • cellulitiszre hajlamos

Amitől híznak: zsírban gazdag állati eredetű tejtermékek, mint pl. vaj, zsíros sajtok, tejszín, tejföl; erős, csípős fűszerek, mint pl. cayenne, bors, gyömbér, chili, csípős hagymafélék, erős paprika; vörös (purinban gazdag) húsok, mint pl. marha, sertés, bárány, vad húsok, májkrémek, kolbászok.

A különböző élelmiszerek különbözően hatnak hormonmirigyeink működésére. Genetikailag domináns hormonmirigyünk rendkívül érzékeny ezekre a stimuláló élelmiszerekre oly módon, hogy ráadásul kellemes érzetet keltenek az intenzív hormontermelésük hatására. A jó érzést újra és újra szeretnénk elérni, ezért egyre többször és nagyobb mennyiségben szeretnénk fogyasztani ezeket a kedvenc ételeket, viszont ez által „felesleges” működésre késztetjük hormonmirigyünket, aminek hatására kifárad, és alulműködik lelassítva ezzel az anyagcserénket.

A lelassult anyagcsere hatására a bevitt táplálékok nem tudnak energiává alakulni, hanem lerakódnak a hormontípusnak megfelelő testtájékokra.

Ha a szervezeted nincs jó állapotban, sejtszintű energiád alacsony, akkor szükséged van olyan extra boldogsághormonokra, amelyeket a kedvenc ételeid elfogyasztása okoz. És ez itt a csapda, ördögi kör, mert éppen ezek azok az ételek, amelyek a hízásodat okozzák azzal, hogy a túlzott hormontermelés hatására lelassul az anyagcseréd.

Amennyiben az anyagcsere típusodnak megfelelő arányban étkezel, és többségében olyan ételeket fogyasztasz, amik jótékonyak számodra, akkor a sejtszintű energiád megemelkedik, így a vitalitásod nő, nem lesz szükséged extra étel doppingokra.

Lassúégetésű típus

A lassúégetésű típusok a szénhidrátokat túl lassan alakítják át sejt energiává. Az égetési ráta nagyobb mennyiségű szénhidrát elfogyasztásával gyorsítható. Azért nevezzük őket szénhidrát típusoknak, mert ahhoz, hogy anyagcseréjük optimálisan működjön minden étkezésük alkalmával több szénhidrátot kell fogyasztaniuk, mint fehérjét vagy zsírt.

A lassú égetésű típus néhány tipikus ismertetőjegye:

  • hajlamos hipoaktivitásra
  • bár kevés az energiája, az a nap folyamán nem ingadozik
  • izomtónusa csekély
  • gyakran fázik, különösen a lábak és kezek hidegek
  • csekély gyomorsavat és izzadságot termel
  • étvágya nem túl nagy, ha mégis akkor édességekre
  • hipoacidózisra hajlamos
  • laza és higgadt személyiség
  • érzéseit könnyedén kontroll alatt tudja tartani
  • gyakran fáradt apatikus, vagy letargikus
  • hajlamos a depresszióra, a reménytelenség érzésére
  • rosszul tud koncentrálni

Nem találtad meg pontosan a Rád jellemző típust?

Ennek az is lehet az oka, hogy az eltelt évek során a genetikai domináns hormontípusod mellé túlstimuláltad egy másik hormonszervedet is, vagyis van egy másodlagos hormontípusod is. Így keveredhetnek, vagy inkább összeadódhatnak a Rád jellemző hormonális tulajdonságok.

Szeretnéd megtudni, melyik hormonális típusba tartozol? Töltsd ki kérdőívemet amelyből megtudhatod.