Természetes Egyensúly Neked logó

A termékenység / meddőség hormonális háttere

Az alábbiakban olyan problémákról lesz szó, melyekről SENKI sem akar beszélni. Pedig ha nem beszélünk róla, a baj csak egyre nagyobb lesz, testileg-lelkileg.

Sok esetben a fogamzás, aztán pedig a terhesség megtartása az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának felbomlásán múlik, azaz amikor kevés szervezetünkben a progeszteron és hozzá képest sok az ösztrogén – vagyis ösztrogén dominanciánk van, nemigen sikerül teherbe esni, vagy akár megtartani a terhességet.

Az ösztrogén-dominancia igen gyakori kísérője egy átmeneti terméketlenség. Tüszőrepedés nélküli ciklusokkal és petefészek cisztákkal hónapok mehetnek el anélkül, hogy megtermékenyítésre alkalmas pete érése bekövetkezne. Természetesen ilyen esetben terhesség nem jöhet létre.

Azok a hölgyek, akiknél progeszteron hiány (ösztrogén dominancia) van, az esedékes menstruációs vérzésük előtt napokkal, vagy akár egy héttel is már barnázást tapasztalnak, ami szintén a terméketlenség jele és szintén okozhat korai vetélést.

A progeszteron, azaz a sárgatest hormon feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát, arra az esetre, ha teherbeesés történt. Ha nincs elég progeszteron termelődés, a méhnyálkahártya le fog dobódni!

A progeszteron szerepe a fogantatásnál

A progeszteron, azaz a sárgatest hormon teszi alkalmassá a méh nyálkahártyáját a petesejt befogadására.

A progeszteron latin szó jelentése: pro+gestacio, azaz terhesség+ért, azaz onnan kapta a nevét, hogy ő teszi olyan minőségűvé a méhnyálkahártyát, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódása megtörténhessen. Ha nem jön létre a terhesség, egy idő után a sárgatest elsorvad, és megérkezik a menstruáció.

Tehát a kellőképpen magas progeszteron szint a beágyazódást, majd a kisbaba megtartását segíti elő.

A tapasztalatok szerint a terhesség esélye sokszorosára emelkedik a progeszteron krémes terápia alatt.

Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben gyermeket szeretnénk, az esetleges ösztrogén-dominanciát gondosan kezeljük. A természetes progeszteron, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, elegendő mozgás és a várandósság előtti hónapokban a tudatos felkészülés és méregtelítés sokat ígérő lehetőséget ad, hogy az áhított áldott állapotba kerülhessünk.

A progeszteron szerepe a várandósság alatt

A progeszteron hatására a nyálkahártyába glikogén épül be, amely a glükóz tartalékolt formája. Amennyiben bekövetkezik a terhesség, az embrió az első hetekben ebből fog táplálkozni.

Amikor létrejön a terhesség, a petefészekben üresen visszamaradt peteburok (Ugye emlékszünk, hogy tüszőrepedés után a petefészekben visszamarad az üres peteburok, ez képezi a sárgatestet és kezdi termelni a progeszteront.

Két hét után tönkremegy, ha az adott ciklusban nem jön létre terhesség), azaz sárgatest nem pusztul el, hanem tovább folytatja a sárgatesthormon, azaz progeszteron termelését, ami felel a terhesség megtartásáért egész addig, míg ezt a feladatot a placenta, magyarul a méhlepény át nem veszi.

A szervezet megnövekedett hormonigényét ebben az időszakban a petefészkeknek kell ellátniuk, ám ha nem bírják a terhelést, fellép a vetélés kockázata.

A terhesség első harmadának második felében kezd el a méhlepény kialakulni, majd a harmad végén veszi át a petefészkektől a progeszteron termelését. Ha ebbe az átadás-átvételbe egy pillanatnyi szünet áll be, és nincs elég progeszteron, akkor ezt a baba nem bírja ki és elköszön.

Norvégiában a vetélés kockázatának csökkentése érdekében természetes progeszteron használatát javasolják a terhesség 14. hetéig.

Babavárás előkészítő protokoll

Az alábbi tanácsokat megfogadva jó eséllyel hozzájárulhatunk a mielőbbi gyermekáldáshoz:

 • Kövessük figyelemmel az ovulációt ovulációs mikroszkóp segítségével, hogy az együttlétet megfelelően tudjuk időzíteni.
 • Gondoskodjunk megfelelő progeszteron-szintünkről!
 • Gondoskodjunk arról, hogy szervezetünkben elegendő vitamin- és ásványi anyag legyen (beleértve az ilyenkor kiemelkedően fontos folsavat, cinket, B-komplexet, magnéziumot és vasat), melyet természetes forrásból juttassunk be! Ne feledkezzünk meg az omega3 pótlásról sem!
 • Támogassuk a megfelelő peteérést D-vitaminnal és ha az ovulációnkkal van probléma, akkor konzultálj az ovulációt elősegítő gyógynövény alkalmazhatóságáról velem.
 • Ha szükséges, végezzünk tisztítókúrát 3 hónappal a próbálkozás előtt!
 • Szűrjük ki de legalább próbáljuk a minimálisra csökkenteni a stresszt az életünkben. Amennyiben hosszabb stresszes időszak áll a hátunk mögött, kérjük mellékvesénk állapotának felmérését hormon egyensúly tanácsadónktól (a mellékvese fáradtság nevezetű állapot illetve a krónikus stressz ugyanis meggátolja a teherbeesést, ezt fontos kezelni stressz-kezelésen felül).
 • Táplálkozzunk minél egészségesebben: kerüljük a félkész ételeket, adalékanyagokat, finomított élelmiszereket, beleértve a cukrot és fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, enzimdús nyers formában!
 • Kerüljük a xeno ösztrogéneket a várandósság előtt és alatt is, hiszen a magzat leendő hormonális egészsége forog kockán! (Pl. Ne pocakosan álljunk neki a szobafestésnek, hacsak nem használunk bio falfestéket vagy meszet!)
 • Kerüljük a szintetikus progesztinek alkalmazását, mert vetélést okozhatnak ( nem azonosak a természetes progeszteronnal)
 • leendő Édesapáknak tulajdonképpen szintén a fenti tanácsokat javaslom követni, különös tekintettel a megfelelő egészségi állapotra (méregtelenítés, tápanyaggal feltöltekezés omega 3-al kiegészítve, megfelelő hormonális egyensúly), melynek része a xeno-ösztrogénektől való tartózkodás és a megfelelő időzítés.

A fent ajánlott vitamintartalmú készítményekkel kapcsolatban írj nekem.

A meddőség lehetséges okai nőknél

 • Sérült tüszők (tüsző diszfunkció)
 • Mechanikus akadályok (pl. átjárhatatlan petevezetők)
 • Hormonális problémák (ösztrogén dominancia, pajzsmirigy alulműködés, magas prolaktin, stb)
 • Elsődleges petefészek elégtelenség (fejletlen, diszfunkcionális petefészkek) ill. másodlagos petefészek elégtelenség (sok evés fogamzásgátló szedés után)
 • Nem megfelelő szexuális együttlét időzítés a teherbeeséshez (tipikusan sokan csak a ciklus közepén vannak együtt, holott lehet, hogy a nő jóval korábban avagy később ovulál)
 • Genetikus probléma (pl. Turner szindróma)
 • Stressz (krónikus stressz alatt kimaradhat az ovuláció — ettől még menstruáció van)
 • Táplálkozási probléma (súlyos alultápláltság: anorexia)

Férfi oldal

Amikor egy párnál késik a gyermekáldás, természetesen nem elég a nőt kivizsgálni, hiszen a férfinál is adódhatnak olyan problémák, melyek nem kedveznek a várva várt utód megérkezésének.

Ezek többek között veleszületett rendellenességek és ondóvezeték elzáródások lehetnek – melyek kizárása orvosi kivizsgálást igényel – illetve a meddőség leggyakoribb oka a sperma minőségi-mennyiségi problémák:

 • spermium fejlődése nem megfelelő, azok deformálódnak
 • spermiumszám elégtelensége
 • spermiumok mozgékonysága nem megfelelő

A kóros hormonális egyensúlytalanság alapja a férfi szervezetében olyan komoly egészségkárosodáshoz vezethet, mint pl. a termékenység csökkenés, alacsony libidó, kopaszodás, sperma minőségi-mennyiségi problémák vagy a prosztata megnagyobbodás, prosztata rák, andropauzás tünetek.

Felhasznált irodalom

Dr. Csiszár Miklós- Nora Igloi Syversen: Női igaszságok

A témáról a jövőben még további hasznos információkat olvashatsz weboldalamon. Iratkozz fel hírlevelemre, hogy elsők között értesülj a friss tartalmakról, érdekességekről, hasznos információkról!