Természetes Egyensúly Neked logó

Mozgás

Az emberi test mozgásra lett teremtve. Az egészséges életmód egyik szerves részét képezi a rendszeres testmozgás is.

Miért fontos, hogy életünk részét képezze?

Több előnye is van, talán a legjobb, hogy több erőnk és energiánk lesz tőle, és ezáltal többre leszünk képesek.

Valamint nagyon fontos, hogy a mozgásnak a látható fizikai jeleken kívül számos élettani és pszichoszociális pozitív hatása van. Amit ugyan nem látunk, de érezzük.

Ha valaki egész nap csak szellemi munkát végez, akkor mentálisan elfárad, de a teste nem. Így amikor este aludna, azt tapasztalhatja, hogy álmos ugyan, de mégsem tud elaludni, mert „kattog” az agya, és járnak a gondolatai. Nagyon fontos, hogy testileg is fárasszuk le magunkat, mert akkor sokkal jobban és nyugodtabban fogunk pihenni, reggel feltöltődve, tele energiával ébredni.

A rendszeres testmozgás pozitív hatásai

  • Megerősödik a szív és vérkeringési rendszer. Ezáltal hatékonyabb lesz a szív munkája, a hajszálér hálózata kibővül és megerősödik, ütőerek térfogata megnő, az erek rugalmasabbak lesznek. A rendszeres testedzésnek vérnyomás szabályozó hatása is van.
  • Légző rendszer és a szervezet oxigén ellátottsága javul. Ezáltal nő a vitálkapacitásunk, több oxigénhez jut a szervezet. Javul a VO2 max, ami a szervezet oxigén felvevő képességét jelenti. Nő az oxigén felhasználás az izomsejtekben, a vér összetétele megváltozik, megnő a keringő vér mennyisége.
  • Hatékonyabb lesz a testünk „zsírégető” mechanizmusa. A megfelelő fizikai terhelés hatására izmaink tónusba kerülnek és növekedni kezd száraz izomtömegünk. Az izmok fenntartásához a szervezetnek több kalória felhasználásra van szüksége. Minél magasabb a testünk izom százaléka, annál könnyebben és hatékonyabban égetjük el a bevitt kalóriákat. A hatékonyabb zsírégetés által magasabb lesz a kalória felhasználás, javul a koleszterin szint.
  • Immunrendszer erősödik tőle. A védősejtek száma megnő, a test öregedési folyamatai lelassulnak.
  • Erősödik csontozatunk, megnő a csontsűrűségünk. A csontritkulás egyik legjobb gyógymódja a megfelelő sportaktivitás. Ugyanis, ha azt érzékeli a test, hogy fizikailag terhelve van, akkor ennek megfelelően alkalmazkodik. Ahogy az izmaink is elsorvadnak, ha nem használjuk őket, a csontozatunk is gyengül, ha csak fekszünk vagy ülünk egész nap.
  • Javul a testösszetétel, ami alatt azt értjük, hogy csökken a testzsír százalék, megnő az izomtömeg hányad, csökken a zsigeri zsír. Már többször említettem, hogy nem csak a kiló számít – mennyit mutat a mérleg. Mindig az számít, hogy a testsúlyunk miből áll össze. Abból hány százalék a zsír, mennyi az izom, mennyi a zsigeri zsírunk (a belső szerveinket körülvevő zsírtartalom). Az igazi, valódi fogyás az, amikor a testösszetételünk változik az optimális irányba. Tehát csökken a testzsír százalék, a zsigeri zsír, és nő az izomtömeg hányad. Korábban a paradigmaváltásnál már bemutattam, hogy kor és nem alapján kinek hol vannak az ideális értékei e tekintetben.

A testedzés abban is segít, hogy sikeresebb legyél az élet más területein is. Minden lehetőség megvan hozzá, hogy bárki jó formába kerüljön. Hiszen a jó forma is 80%-ban az életmódon múlik. Az pedig rajtad múlik, hogy milyen életmódot folytatsz.

A témáról a jövőben még további hasznos információkat olvashatsz weboldalamon. Iratkozz fel hírlevelemre, hogy elsők között értesülj a friss tartalmakról, érdekességekről, hasznos információkról!